ELECTRIC BLUES MATES - TIMEZONE compilation

 

 “Het op de markt brengen van alternatieve muziek vereist alternatieve benaderingen. Verrassingen. Passies. Misschien guerrillamarketing. Misschien iets heel anders. Absoluut een nieuwe manier van denken. Dat doen we samen met jou…“ (Timezone Records)

Timezone is het onafhankelijk Duits platenlabel van Holger Gechter & Gerald Oppermann, met zetel in Osnabrück. Via een eigen distributie net brengen ze muziek op de markt van onafhankelijke artiesten en verschillende stijlen. Dit als cd of vinyl in alle Duitstalige landen en als downloads -vaak via de belangrijke webwinkels- wereldwijd. Ook blues maakt deel uit van het Timezone pakket. Zo maken o.a. Bad Temper Joe, Peter Autsbach, JT Lauritsen… deel uit van hun muziek cataloog.

‘Electric Blues Mates’ is een compilatiealbum met elf tracks van vijf bands. De EBB Allstars -waarbij EBB staat voor Electric Blue Batch- openen en sluiten hier de rij met respectievelijk “Ain't That I Don't Love You” een rock ballade en “The Hunter Gets Captured by the Game”, dat van Santana zou kunnen geleend zijn. De EBB Allstars zijn hier Danny Giles op gitaar en zang, Rusty Stone op gitaar en zang, Lewis Stephens op toetsen, Jimmy Carpenter op saxofoon, Rolf Dieter Schnapka op bas en Alf Schneider op drums.

Tweede aan de beurt is Malone Sibun. Van de wat onderschatte explosieve Britse blues rocker Innes Sibun bespraken we al zijn overzichtsalbum ‘Anthology’ (2020). Hij kondigde in maart 2018 officieel een samenwerking aan met de uit Detroit afkomstige, maar in de UK gevestigde soulvolle blues rockster Marcus Malone, onder de naam Malone Sibun. Innes Sibun trad als tiener trad op in een aantal groepen. In 1991 nam hij met producer Mike Vernon en de Innes Sibun Blues Explosion ‘The Blues Can Do’ op. In 1993 tourde Sibun door de VS, Europa en Zuid-Amerika als lid van de begeleidingsband van Robert Plant. De nummers die op deze cd staan zijn het door Malone, Dixon en Nugent geschreven “Jealous Kind”, een slepende blues die ik nog niet eerder ben tegengekomen en “Born for the Blues”. Rusty Stone schreef dit laatste als eerbetoon aan blueslegende Muddy Waters. Tim Blackmore draagt hier de melodie op zijn Hammond klanken en Innes Sibun etaleert zich nogmaals als klasse gitarist.

Van een heel ander wereld komt Reverend Rusty & The Case. Dit Noorse bluesrock trio brengt “Old Enough”, een nummer dat Rusty zelf schreef en “Come Together”. Kenmerkend is hier Rusty’s rauwe doorleefde stem en zijn slidewerk op de dobro, die aan het nummer iets dreigend geven. Drummer Alan Taylor en gitarist/bassist Steve Brook moeten we hier ook zeker vermelden. “Come Together” is de titeltrack van het in 2019 verschenen album van Malone Sibun. Dit origineel Malone Sibun nummer is een pittige blues rocker, terwijl de versie van Rev. Rusty trager en wat swampy is.

Het ritme gaat daarna de hoogte in voor Will Wilde’s blues rocker “Hold On”. Het is een nummer van The Danny Giles Band. Will wordt begeleid door drummer Alan Taylor en bassist Steve Brook, terwijl hij alles uit zijn mondharmonica blaast. Het tweede nummer van Wilde is de midtempo blues rocker “Low Down Dirty”.

Nog meer weliswaar instrumentale bluesrock, nu van de Danny Giles Band, met “Corazon Gitano!”. Het stevige slagwerk is van Pat Garvey en de even imponerende baslijn van Jon Chase. De slepende slow blues “Paranoia” werd geschreven door Will Wilde. Geen harmonica hier, maar wel Danny Giles’ snijdende gitaar.

Blijft er hier nog over: JF Lauritsen & The Buckshot Hunters. Op de mooie ballade “Sweet On Me” speelt Mike Zito de ritmische akoestische gitaar, in een Hunders nummer dat hij zelf schreef. Lauritzen zingt heel subtiel het nummer en met veel gevoel. Daarnaast is zijn accordeon in één woord prachtig. Jimmy Carpenter neemt de outro voor zijn rekening met een fantastische, meer dan een minuut durende, sax solo.

Nog een extra woordje over de afsluiter van de EBB Allstars. In 1967 hadden Smokey Robinson & The Miracles een hit met het dansbare soulnummer “The Hunter Gets Captured By The Game. De EBB Allstars sluiten er het album mee af. De zang van Marcus Molone is af, drummer Alf Schneider en percussionist Pat Garvey zorgen voor de opwindende beat en Dieter Schnapka schittert als bassist. Met Will Wilde op mondharmonica en Innes Sibun op gitaar is hier de line-up volledig.

Dit album is niet de zoveelste compilatie van de grootste hits van… Het is (ik citeer) “een teken van leven van briljante muzikanten in tijden waarin het ultieme contact tussen de artiest en het publiek niet mogelijk is, namelijk de liveshows…”. Knappe en gevarieerde compilatie van bands die elkaars werk weten te smaken.

“’Electric Blues Mates’ is a great and varied Timezone-compilation of bands that know how to enjoy and play each other's work…“ (ESC – http://rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. EBB Allstars: Ain't That I Don't Love You – 02. Malone Sibun: Jealous Kind – 03. Reverend Rusty & The Case: Old Enough – 04. Will Wilde: Hold On – 05. Danny Giles Band: Corazon Gitano! – 06. Will Wilde: Low Down Dirty – 07. Reverend Rusty & The Case: Come Together – 08. Malone Sibun: Born for the Blues – 09. The Danny Giles Band: Paranoia – 10. JF Lauritsen & The Buckshot Hunters - Sweet On Me – 11: EBB Allstars: The Hunter Gets Captured by the Game © 2021

 

Artiest info
Website  
 

spotify

Label: Timezone Records

video

 

Malone Sibun